top of page

שוכרים ומשכירים בצל משבר הקורונה

רבות דובר בחודשים האחרונים אודות בעיות בין שוכרים למשכירים, בין באשר לדירות, משרדים או שטחים גדולים יותר כגון מפעלים, מחסנים וכיו"ב. במאמר זה נעסוק בשטחים העסקיים ובעיקר במשרדים לבעלי מקצועות חופשיים, רואי חשבון, עורכי דין וגם אחרים.

ב"תקופת הקורונה", חווינו את תופעת ההיעדרות מהמשרד לשבועות רבים. תקנות הריחוק החברתי הפגישו אותנו עם התופעה של חוסר יכולת להשתמש במשרד במשך תקופה ארוכה בת  מספר שבועות.

נושא המשך תשלום דמי השכירות צף ועלה חדשות לבקרים. מחד טענו שוכרים, כי בשל המצב שנכפה עליהם ובהוראת המדינה, חוזה השכירות למעשה לא ניתן למימוש ומדוע שימשיכו לשלם דמי שכירות. מאידך, טענו בעלי הנכסים כי החוזה שריר וקיים, לא השתנה דבר במצב הנכס, אשר ממשיך לעמוד לרשות ולשימוש השוכרים כפי שהיה גם לפני כן ובאם נגרם לשוכרים נזק, טוענים בעלי הנכס, הרי שעליהם לפנות לרשויות המדינה. גורמי מקצוע שונים חיוו דעתם, מי לצד זה ומי לצד זה. היו שטענו כי זה  מקרה קלאסי של "כוח עליון"  המסכל את המשך קיום החוזה. היו שטענו כי בהתאם לסעיף 15 לחוק השכירות והשאילה, כאשר השוכר לא יכול לגשת לנכס, הרי שהוא פטור מתשלום דמי השכירות ועוד ועוד...

עד כה נדרשו בתי המשפט למספר מקרים מועט בנושאים כאלו. הפסיקות במקרים אלו לא שיקפו קו מובהק ובוודאי לא היו פסיקות מחייבות כלליות (פסיקות בית משפט העליון, המשמשות כתקדים מחייב).  ברור שככל שנתקדם על ציר הזמן יגיעו לא מעט מקרים כאלו לערכאות.

אנו חווים תהליך מואץ של חזרה לשגרה והכל בזהירות הראויה כשצל "הגל השני" מצוי ברקע. כולנו מקווים שגל שני זה שלא ישבש את החזרה לשגרה ולא יחזיר אותנו לאחור, אולם אין לדעת.

לא מעט משרדים, טרם שבו לפעילות ובוודאי לפעילות מלאה. מכאן שבעיית חוסר שימוש מלא ויעיל עדיין קיימת ובגדול. המחלוקות קיימות ומן הסתם עוד יצטרפו אליהן סכסוכים חדשים.

מהן החלופות העומדות בפני בעלי המחלוקת:

  • לנקוט צעד חד צדדי, להפסיק לשלם, זאת מבלי שהם יודעים בוודאות את השלכתו. אולי ייתבעו ע"י הצד  השני ?  אך אולי המהלך יצלח ו"יעבור" ?  בכך מהמרים, אך גם מסתכנים בנזק שעלול להגיע הרבה מעבר לגובה דמי השכירות ש"נחסכו"

  • להמשיך לשלם ולהגיש תביעה שתתברר בעתיד - בינתיים משלמים ומגדילים את הבעיה

  • לנסות לפתור את המחלוקת שלא בדרכים משפטיות

לכולי עלמא, החלופה שלישית הנה המועדפת, וכדאי לנהל שיח ישיר בין הצדדים. לעיתים שיח ישיר יצליח ולעיתים לא.

כאשר דיבור ישיר וקצר בין הצדדים אינו מביא לפתרון מוסכם, זה הזמן לפנות להליך גישור !  

במה עדיף הליך הגישור על פני הליך אחר ובעיקר על פני הליך משפטי:

  • דיסקרטי

  • מהיר יותר

  • זול יותר

  • מאפשר גמישות ויצירתיות ובכך להגדיל את מרחב הפתרונות

  • מאפשר התייחסות גם לעתיד- להמשך הדרך, גם טווח ארוך ולא רק טווח קצר

  • מאפשר להרחיב הנושאים המטופלים

  • הליך רך בו הצדדים לוקחים חלק ישיר בגיבוש הפתרון בכך מגבירים את סיכויי ההצלחה

יש לזכור כי לשני הצדדים אינטרסים שונים, לא בהכרח מנוגדים. והליך הגישור ימקד יתרונות אלו לטובת הפתרון.

תהליך גישור בין הצדדים הוא תהליך נכון כמעט תמיד ובמיוחד בעת הזאת. אנחנו נסייע לכם להגיע להסכמות ביעילות, אמינות וניטרליות.

http://www.kolhazman.co.il/432071

bottom of page